Weetjes over de Aubergine
Familie
Uit de Kas
Korte omschrijving
De aubergine is mooi dieppaars van kleur en glimt een beetje. Aubergines groeien aan een plant in de kas, net als komkommer, tomaat en paprika. In de meeste moestuinen kruipen deze planten over de grond met hun takken. Telers laten de plant vaak omhoog klimmen. Zo kunnen ze de groente makkelijker plukken.
Wanneer
Van november tot en met februari komen aubergines uit Spanje. De rest van het jaar uit verwarmde kassen in Nederland.
Bijzonderheden
De eerste aubergines hadden de vorm en kleur van een kippenei. In grote delen van de wereld heet aubergine daarom eierplant (eggplant). In Italiƫ noemen ze hem Melanzana. Dat betekent: de gekmakende appel. Ze dachten dat je vreemde dingen ging zien, nadat je deze groente had gegeten.
Aubergines kun je niet rauw eten. Dat komt omdat ze solanine bevatten, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Dit is hetzelfde stofje dat ook in aardappelen zit. Gelukkig hoef je de aubergine maar heel kort te verwarmen om het stofje te laten verdwijnen. Al na twee minuten verhitten is geen spoortje solanine meer over.